De tre slutnominerade till Dyslexipriset 2022 är från vänster Saga Lööf, Sara Grill och Helene Ehriander.
Tre nominerade till Dyslexipriset 2022
Nomineringen till årets Dyslexipriset är avslutad. Juryn har beslutat att tre personer ska gå vidare till slutnomineringen. Det är Saga Lööf, Sara Grill och Helene Ehriander. Pristagaren presenteras i samband med prisutdelningen måndagen den tredje oktober.
Dyslexipriset delas ut av Dyslexiförbundet och Svensk Talteknologi. Syftet med priset är att främja insatser utöver det vanliga som bedöms leda till positiva resultat för personer med dyslexi, dyskalkyli eller andra läs-, skriv- och räknesvårigheter. I år är det sjunde gången som priset delas ut.
Prisutdelningen sker på Prins Eugens Waldemarsudde, ett konstmuseum på Djurgården i Stockholm. Ceremonin kommer att sändas i realtid via Dyslexiförbundets sida på Facebook. Priset är på 25 000 kr och delas ut till en pristagare.
Juryn består av Inger Rålenius, Dyslexiförbundets styrelse, Elisabet Reslegård, ordförande för Läsrörelsen, Helene Kindstedt, kanslichef på Dyslexiförbundet, Anders Abrahamsson, grundare av Dyslexipriset, Susanna Cederquist, föreläsare, författare och vinnare av Dyslexipriset 2019, och ny jurymedlem för i år är Kim Waller, generalsekreterare på Prinsparets stiftelse.
Presentation av de slutnominerade:
Saga Lööf är 17 år, studerar samhällsvetenskapliga programmet med profil Beteendevetenskap på gymnasiet och simmar på fritiden.
Saga fick sin dyslexidiagnos när hon gick i fjärde klass och har efter det fokuserat på att öka medvetenheten om dyslexi. Hon har som exempel fått igenom att få skriva dikter utan att behöva rättstava för att visa på att människor med dyslexi kan ha andra styrkor.
När Saga gick i sjätte klass och skulle skriva nationella proven beslutade hennes skola att Saga, och andra på skolan med läs- och skrivsvårigheter, inte skulle få använda sina hjälpmedel under provet i läsförståelse. Detta ledde till att Saga stämde Huddinge kommun för diskriminering.
– När jag gick i sexan blev jag väldigt illa berörd av de ologiska i reglerna kring de nationella proven. Hela min skolvärld blev vänd på huvudet och jag blev arg över orättvisan. Ingen annan skulle behöva uppleva det jag gjort, säger Saga.
Saga blev intervjuad i tv och tidningar och förhörd i domstolen. Hon beskriver att det var spännande, läskigt och ibland jobbigt. Idag har Saga fortsatt arbeta med sakfrågan och har anmält sitt fall till FN-kommittén som övervakar Funktionsrättskonventionen. De som har nominerat Saga skriver att hennes prestation och arbete i dyslexifrågan är “beundransvärd!”.
– Att få reda på att jag blivit nominerad gjorde mig glad och lättad. Det var viktigt att få reda på att det är fler som tycker att det är viktigt och rätt, det som jag gör. Ibland är det tillräckligt jobbigt att bara klara av skolan och träningen, men att bli nominerad gör att det blir mer sannolikt att något positivt kommer att ske i frågan. Jag känner mig stolt! säger Saga.
Sara Grill
Sara Grill arbetar som specialpedagog på Sigfridsborgs skola i Älta i Stockholm och engagerar sig för barn med läs- och skrivsvårigheter.
Sedan 2017 har Sara, tillsammans med sin kollega Lena, arbetat med “dysseträffar” för barn i mellanstadiet. Där träffas barnen som har dyslexi och får en gemenskap där de kan ge varandra tips men också prata om varandras styrkor. Sara och Lena anordnar även “dysseträffar för föräldrar” en gång per läsår, där de håller workshops med syftet att ta bort stigmat av diagnosen dyslexi.
Sara brinner för att stötta elever med läs- och skrivsvårigheter. De som har nominerat henne skriver bland annat att hon har en enorm kompetens inom området och att hennes fantastiska elev- och kunskapssyn genomsyrar allt hon gör för eleverna. De skriver också att Sara vore en “värdig mottagare av priset och så oerhört värd all den uppskattningen för hennes arbete för och med eleverna.”
– Jag blev jätteförvånad, jag har aldrig nominerats till något liknande förut. Jag känner mig stolt och glad. Jag brinner verkligen för barnen och det finns så mycket mer man kan göra för att alla barn ska få en lyckad skolgång, säger Sara.
Helene Ehriander
Helene Ehriander är professor i litteraturvetenskap vid Institutionen för film och litteratur vid Linnéuniversitetet. Hon forskar främst kring barn- och ungdomslitteratur och brinner för allas rätt till läsning och litteratur.
– Litteraturen är källa till glädje, tröst, sällskap och ett sätt att få ord på sina tankar, så att man bättre förstår sig själv och sina medmänniskor. Det är också en jämlikhetsfråga. Alla ska ha rätten till läsupplevelser, kunskap och utbildning, säger Helene.
Helene är initiativtagare till och projektledare för Arvsfondsprojektet Bokhunden som går ut på att barn ska bli bättre på att läsa och få läslust genom att högläsa för hundar. Hon var en av de första som tog “bokhundar” och läshundar till Sverige. Hon har skrivit om projektets verksamhet och forskat på resultaten så att det nu finns evidens för att metoden fungerar för många barn som har läs- och skrivsvårigheter.
Helene har, tillsammans med Linnéuniversitetet och Dyslexiförbundet Skåne, arrangerat flera föreläsningar på ämnet lättläst och dyslexi, något som har uppskattats av flera hundra deltagare. De som har nominerat henne skriver att Helene i många år haft ett stort engagemang för alla som har svårigheter med att läsa och som behöver lättlästa böcker. Hon beskrivs som “en solklar vinnare” av priset.
– Det känns fantastiskt att vara nominerad, jag hade inte en tanke på att jag skulle få vara med i topp tre. Jag vill dock framhålla att det inte bara är jag som står bakom dessa projekt. Det hade inte gått utan mina kollegor, mitt lärosäte och lokala dyslexiförbundet som har peppat, uppmuntrat och bidragit, säger Helene.