Hans Hammarlund nominerad till årets Dyslexipris
Hans Hammarlund är en av de tre nominerade till Dyslexipriset 2019 för sitt brinnande engagemang och medverkan i flertalet projekt som gjort skillnad för många.
Hans Hammarlund har som tjänsteman på Hjälpmedelsinstitutet, under mer än trettio år och senare i andra yrkesroller agerat som en brygga mellan myndighetssverige och olika funktionshinderorganisationer. Hans stora kunskap om funktionshinderpolitik, i kombination med ett brinnande intresse för teknikens möjligheter, har i hög grad bidragit till att Dyslexiförbundet, redan i början av 1990-talet, antog en IT-strategi.
I intervjun med förra årets vinnare Ulla Föhrer (som finns att läsa här >), finns ett kort utdrag från en intervju Ulla gjort som visar på handlingskraft och kreativitet. Det var naturligtvis ingen mindre än Hans som var intervjuad om hur han fick jobbet som FOU handläggare på Hjäpmedelsinstitutet (tidigare Handiakppinstitutet):
“När jag sökte jobbet stod det att man skulle vara civilingenjör och god stilist. Det var intressant att jag fick det. Jag är varken civilingenjör eller god stilist. Jag är ordblind. Men däremot så har jag en gedigen yrkeserfarenhet som jag anser mer än väl kompenserar den teoretiska bakgrunden. Och jag fick jobbet på det. Jag gjorde väl också ett intryck därför jag sökte jobbet uppifrån en en ledningsstolpe uppe i Norrland. Jag gick genom skogen, klättrade upp i en telefonledning, tjuvkopplade och ringde och sökte jobbet.”
– Under åren på FOU tog jag initiativet till att många digitala verktyg kunde utvecklas för personer med kognitiva funktionsnedsättningar. Parallellt med mitt arbete har jag hela tiden också arbetat aktivt inom olika delar av handikapprörelsen (Dyslexiförbundet, FUB och SRF), berättar Hans.
Sedan sin pensionering 2006 har Hans fortsatt att arbeta med olika projekt och är exempelvis en av initiativtagarna till projektet Begripsam, som bland annat lett till världens första standard kring kognitivt tillgängliga produkter och tjänster (ISO 21801) 2019.
Idag, förutom att arbeta medverka till ett tillgängligare samhälle, ägnar Hans gärna tid till sin familj, är ute med båten eller har hand om sina bin. I år är Hans är en av de nominerade till Dyslexipriset, för sitt brinnande engagemang i ämnet.
– Jag känner mig hedrad att blivit nominerad. Det innebär ju att det finns några som kommer ihåg mig och tycker att jag gjort något av värde, avslutar Hans.
Hans är en av de tre nominerade till Dyslexipriset 2019. Intervjuer med de tre nominerade kommer att publiceras löpande innan prisutdelningen. Publiceringen sker utan inbördes ordning.