Tillbaka till Nyheter
Emeli

19-åriga Emeli Jonsson Sandh nominerad till Dyslexipriset 2019

19-åriga Emeli Jonsson Sandh är en av de tre nominerade till Dyslexipriset 2019. Emeli har haft en tuff start i sin skolgång pga av sin dyslexi och är numera definitionen av en person som kämpat sig från botten upp till toppen. Idag är föreläser hon på skolor runt om i Sverige och brinner starkt för att förmedla hopp och sin positiva inställning till andra.

Emeli Jonsson Sandhs dyslexiresa började väldigt tidigt. Redan i andra klass i grundskola fick hon diagnosen och det var början på en tuff resa där diagnosen  blev som en stämpel i pannan.

– Ordet kämpa är något som betyder mycket och är precis vad jag har fått göra genom hela min skolgång. Trots alla motgångar och det ständiga slitet gav jag aldrig upp. Jag ville lära mig läsa och skriva, berättar Emeli.

Räddningen för Emeli kom när hon började på en ny skola och fick en annan specialpedagog. En person som verkligen brydde sig om Emeli och kämpade tillsammans med henne genom alla olika moment genom skolan från åk 4-9. 

– Genom skolan har jag lärt mig att ta vara på sina styrkor och förmågor. En styrka har varit min muntliga förmåga, att kunna ha muntliga framträdanden. 

Idag arbetar Emeli med sin dyslexi varje dag. Både privat men också genom sina nuvarande universitetsstudier. Sitter hon inte själv i skolbänken så är hon ute och föreläser om dyslexi för barn, ungdomar och lärare. 

– Föreläsningarna handlar om min resa genom skolan, jag tar upp olika strategier men framför allt handlar det om vikten i att aldrig sluta kämpa! Det kommer att vara en tuff kamp, men om du verkligen hittar sättet som passar för just dig kommer du att lyckas, fast på ditt sätt! Detta är något som jag upprepar i min föreläsning om och om igen. 

Idag är Emeli en glad tjej med mycket energin. Träning, friluftsliv och roliga aktiviteter är saker som ger henne energi och som ligger henne varmt om hjärtat.

– Jag skulle säga att det är en stor del av mig och och något som verkligen hjälpt mig när det varit som tuffast med min dyslexi.

I helgen delas Dyslexipriset ut och Emeli är en av de nominerade tack vare sitt brinnande intresse för att hjälpa och inspirera andra.

– Jag tror att jag är en av de nominerade för min kämparglöd, engagemang och viljan till att hjälpa andra att lyckas på sitt sätt! Jag tror att min resa kan inspirera andra till att fortsätta kämpa trots alla hinder som uppstår på vägen. Till alla där ute som är i samma situation som jag var, så vill jag sända ett budskap om att det går trots att du själv och andra ibland inte tror på det! Ingen ska få ”en stämpel i pannan” om att det inte går att lyckas trots svårigheter, avslutar Emeli.

Det kommer att vara en tuff kamp, men om du verkligen hittar sättet som passar för just dig kommer du att lyckas, fast på ditt sätt!

Emeli är en av de tre nominerade till Dyslexipriset 2019. Intervjuer med de tre nominerade kommer att publiceras löpande innan prisutdelningen. Publiceringen sker utan inbördes ordning.