Tillbaka till Nyheter
Dyslexipriset

Vinnarna av Dyslexipriset 2017: Föreläsarduon Dysse

Årets Dyslexipris gick som bekant till föreläsarduon Dysse, bestående av Niklas och Petra, från Halland. Vi tog ett snack med vinnarna om deras förväntningar, verksamhet och framtidsplaner.

För det första: GRATTIS! Hur känns det?
Det känns helt overkligt! Vi hade inte förväntat oss att vinna, med tanke på att de övriga nominerade verkligen är värdiga vinnare. Men vi är självklart hedrande och känner stor glädje över att vinna årets Dyslexipris.

För de som inte redan känner till er: Vilka är ni, vad gör ni och varför startade ni Dysse?
Vi är en föreläsningsduo bestående av Niklas och Petra, 38 respektive 24 år. Vi har båda diagnosticerats med dyslexi och startade Dysse efter att Niklas i årskurs 7 kom till Petras klass för att berätta vad dyslexi är. Efter den dagen bestämde vi oss för att föreläsa tillsammans. Idag har vi föreläst i tio år med målsättningen att öka förståelsen för att dyslexi är något som påverkar hela livet och inte bara i skolan eller på jobbet.


Vad tänker ni att ni ska göra med vinstpengarna?
Vi har inte riktig bestämt ännu hur vi ska använda vinstpengarna, men en del kommer definitivt att gå till att utveckla våra medier, där vi måste bli proffsigare. Snabbaste vägen att nå ut idag är via sociala medier och webben. Så blir vi lite bättre där, så kan vi nå ut till fler med vårt budskap och därmed öka förståelsen för dyslexi.

Vad har ni för målsättning med er verksamhet?
Vår målsättning med Dysse är att öka förståelsen för dyslexi, framförallt ur ett vardagsperspektiv. Det pratas alldeles för lite om att dyslexi är en funktionsnedsättning som påverkar individen dygnet runt. Vi brukar skoja om att den dagen alla vet vad dyslexi är och hur det är att leva med det, den dagen behöver vi inte föreläsa längre.