Tillbaka till Nyheter
Sofia Grunér Dyslexipriset

”Det bästa med logopedyrket är alla möten med människor”

Lär känna logopeden Sofia Grunér, en av de nominerade till Dyslexipriset 2017.

Hej Sofia! För de som inte redan känner dig, vem är du?
Jag är logoped på Logopedbyrån Dynamica i Stockholm. Förutom det så vikarierar jag även som kursansvarig och föreläsare på den kurs som handlar om läs-, skriv-, och språkliga svårigheter hos skolbarn på Logopedprogrammet vid Uppsala Universitet. Dessutom så har jag gjort en forskningsstudie som handlar om effekten av talsyntes på läsförståelse och läshastighet hos personer med dyslexi.

Hur kommer det sig att du arbetar som Logoped?
För mig var det lite av en slump att jag blev just logoped. Jag läste psykologi och socialpsykologi på ett annat program vid Uppsala Universitet när jag insåg att jag hellre arbetade mer direkt med människor än via forskning, som det program jag läste inriktade sig på.

Så jag tog ett studieuppehåll och sökte istället till Logopedprogrammet och har aldrig ångrat mitt val! Det bästa med yrket tycker jag är alla möten med människor och att man väldigt ofta kan hjälpa till att göra dessa människors vardag bättre.

Hur kändes det att bli nominerad till Dyslexipriset och varför tror du att just du blev nominerad?
Helt fantastiskt! Jag blev väldigt glad och hedrad över nomineringen. Motiveringen till min nominering tror jag var för att jag förutom att arbeta med läs- och skrivutredningar även har arbetat mycket med att sprida information om vad diagnosen dyslexi innebär, både till personer med dessa svårigheter och till dem som de möter (t.ex. lärare). Jag har föreläst mycket i ämnet på skolor och bibliotek, och haft en del samarbeten och övriga projekt kopplat till just dyslexi.

Hur arbetar du med dyslexi?
Dels så arbetar jag med läs- och skrivutredningar inom min logopedtjänst, vilket innebär att jag utreder denna typ av svårigheter hos skolbarn och vuxna. Sedan har jag också via mitt jobb möjlighet att föreläsa i ämnet vilket gör att jag får chansen att även möta personer i grupp och prata om detta område. Alternativa verktyg (datorprogram och appar som kan hjälpa) är mitt eget favoritområde eftersom man med hjälp av sådana verktyg kan komma runt läs- och skrivsvårigheter till så stor del!

Finns det några digitala verktyg som du tycker är extra bra för personer med läs- och skrivsvårigheter?
Eftersom talsyntes är mitt forskningsområde så kan jag se stor nytta av att kunna lyssna på text för många med dyslexi. Talsyntes är idag även väldigt lättillgängligt då det finns många program som kan läsa upp text för en, både på dator, mobil och lärplatta. Förutom det så finns det även bra stavningsprogram som många har nytta av. Det som är väldigt populärt är appar som kan underlätta och där finns förutom talsyntes och rättstavningsprogram till exempel även appar som man kan använda för att spela in saker samtidigt som man antecknar. Sedan synkar appen inspelning och anteckning vilket gör att man efteråt kan navigera i inspelningen på ett väldigt smidigt sätt. Exempelvis kan man i apparna Audionote och Notability göra detta.