Tillbaka till Nyheter

”Dyslexi är inte en ursäkt för att göra inget, det är en anledning att göra mer!”

Daniella Heljeved är blott 17 år och en fantastisk förkämpe som övervinner alla hinder trots sin grava dyslexi. Hon är en stor förebild för många ungdomar genom sitt UF (ung företagsamhet) Dysseplugg. Förutom sitt UF-företag så har Daniella skrivit en bok, föreläser, är ledamot i Dyslexiföreningen i Stockholm och arrangerar läxhjälp åt dyslektiska barn. Hon är nu även en av de nominerade till årets Dyslexipris.

Grattis till nomineringen Daniella, hur känns det?
Tack! Det värmer verkligen mitt hjärta att veta att mitt arbete hjälper många och att det uppskattas så pass mycket att man vill nominera mig till Dyslexipriset.

För de som inte redan känner dig, vem är du?
Jag heter Daniella Heljeved, är 17 år och går nu tredje året på gymnasiet, ekonomilinjen. Jag är en mycket kreativ tjej som älskar att sjunga, måla och spela teater. Redan på dagis visste jag att jag hade dyslexi och fick i femte klass min diagnos. Det visade sig att jag hade mycket grav dyslexi, något som dock inte hindrade mig eftersom att jag idag är författare, föreläsare och bloggare.

Berätta om ditt UF-företag och hur det kom sig att du startat ett företag med just denna inriktning!
Jag har varit aktiv inom dyslexikretsarna under många år och samlat på mig kunskap och knep för att underlätta de hinder som uppstår p.g.a dyslexin. Jag bestämde mig för att starta bloggen Dysseplugg, en blogg med hjälp för de som har dyslexi.

När jag började andra året på gymnasiet introducerades jag för UF (Ung företagsamhet). Det går ut på att gymnasieelever får testa på att driva egna företag. Först blev jag indelad i en grupp med några klasskamrater som ville sälja en produkt, men jag ville göra något som skulle göra skillnad trots att det betydde fem gånger så mycket arbete. Så jag tog min blogg och utvecklade den till DyssePlugg UF.

När UF var slut kunde varken jag eller den kundkrets jag fått skiljas från DyssePlugg UF, så jag fortsatte. Detta ledde till att jag senare blev inbjuden till att vara ledamot i dyslexiförbundets styrelse (Stockholms län), samt att jag blev ombedd att vara ungdomsledare för ett av FDBs dyslexi-läger.

Varför tror du att just du är en av de nominerade?
Jag hoppas och tror att jag är en av de nominerade för mitt positiva arbete med att visa att det går att lyckas trots grav dyslexi. Idag har jag A i nästan alla ämnen och det är jag snabb med att säga, inte för att skryta utan för att visa och ge hopp om att allt går bara man vill och har rätt inställning. Jag skäms inte heller för att berätta att jag gick in i högstadiet med i stort sett E i alla ämnen för det betyder att ALLA verkligen kan och jag visar hur. Mitt motto är och kommer alltid vara ”Dyslexi är inte en ursäkt för att göra inget, det är en anledning att göra mer!”

Jag ville göra något som skulle göra skillnad trots att det betydde fem gånger så mycket arbete.

Daniellas monter under UF Stockholm

På vilket sätt arbetar du med dyslexi idag?
Idag driver jag min blogg, är aktiv i dyslexiförbundets styrelse för Stockholms län, fortsätter hålla dyslexianpassad läxhjälp och föreläsningar. Dessutom säljer jag min bok och har påbörjat en barnbok för de yngsta dyslektikerna. Detta innebär att åka land och rike runt för att sprida information om dyslexi och glädjen med att ha dyslexi. Jag ser mig själv som en god förebild och bevis på att dyslexi inte behöver hindra framgång.

Finns det några digitala verktyg som du tycker är extra bra för personer med läs- och skrivsvårigheter?
Att det har gått så bra för mig i skolan har jag digitala hjälpmedel att tacka för. Exempelvis har jag använt mig av en SmartPen sedan jag var 12 år. Jag rekommenderar verkligen det då det är ett lätt sätt för skolor att kunna förbjuda mobiltelefoner men ändå ge dyslektiska elever möjligheten att gå igenom lektionen många gånger om och på så sett få samma förutsättningar som de andra. Idag finns dessutom många bra appar och hjälpmedel så som ClaroRead, StavaRex och SpellRight.

Hur ser du på framtiden?
Jag ser fram emot att kunna fortsätta hjälpa människor med dyslexi. Jag har just nu ett nytt projekt på gång, som tillsvidare är en hemlighet. Men för de som vill veta mer så är ni varmt välkomna till min monter på Dysleximässan eller klockan 09.30 på lördagen då jag håller en föreläsning.

Daniella är en av de tre nominerade till Dyslexipriset 2018. Intervjuer med de tre nominerade kommer att publiceras löpande innan prisutdelningen. Publiceringen sker utan inbördes ordning.